Setring

holsing

I 2007 ble det startet opp setring på Holsingsetra. Før den tid hadde vi hatt ungdyr på utmarksbeite i mange år. Sist det var tradisjonell seterdrift her, var i slutten av 1880-årene. Holsinggårdene fikk utvist seterrettighet i 1723, og det ble aktivt brukt sammenhengende til slutten av 1880-årene.

I 1974 fikk Holsingåsen seterretten på Holsingsetra. Det ble ryddet vold og bygd ny seterstue, nytt uthus og nytt fjøs. Setra ble brukt til beite for ungdyr fram til 2004. I 2007 ble det bygd vei fram til setra, og det ble opparbeidet stier på setervolden. Det ble flyttet en stall, brukt i forbindelse med skogsdrift i Roktdalen fra 1943, som ble renovert og oppsatt til fjøs på setra. Gammelfjøset ble ombygd til foredlingsrom, hvor melka blir foredlet til seterprodukter.

I 2008 ble sererstua ombygd og påbygd med soverom og sanitærrom. De nye rommene er som setra for øvrig tilrettelagt for bevegelseshemmede.

DSC_1067  

Tradisjonell seterdrift med foredling av all melk
På Holsingsetra har vi: 2 melkekyr, 2 kalver, 2 lam, 2 griseunger, høner, kaniner og katter. Melken fra kyrne danner grunnlaget for vår produksjon av fløte, ekte seterrømme, gomme, yoghurt og tjukkmelk. Vi serverer ekte rømmegrøt med «pligg» og kaffe fra «svartkjel’n».

Ved å drive tradisjonell setring bringer vi en viktig del av vår kulturarv videre. Vi deler gjerne opplevelsen sammen med andre, og har lagt ned mye arbeid i å tilrettelegge nærmiljøet slik at det er tilgjengelig for alle.

DSC_0035

Å overnatte på en seter gir nærhet til dyr og natur, og er ypperlig for familier. Det er mange aktiviteter å velge mellom. Dere kan få være med å fore og kose med husdyr, samt lære om driften på setra. Holsingsetra tilbyr også andre aktiviteter som ridning, fiske, fot-, sykkel- og båtturer. Maten som serveres er tradisjonsrik hjemmelaget bondekost.

DSC_0246  DSC_0247

Kom på dagsbesøk eller overnatt hos oss, og opplev ekte seterglede!

Det er dårlig mobildekning på setra, noe vi ser som en fordel for våre gjester. Det er positivt å stresse ned med bare lyder og inntrykk fra naturen.

Kontakt oss på telefon, eller send melding hvis du ikke får svar, så ringer vi opp.

Velkommen til seters!